Indtryk fra Tokyo efter skælvet

Der er ingen umiddlebare forandringer at se i Tokyo, idet der ikke skete særlig meget materiel skade under selve jordskælvet. Den største påvirkning er hvad angår strømforbrug – på grund af uheldet på Fukushima atomkraftværk, som leverer det meste elektricitet til Tokyo, har der været tale om rationering af strøm således at områder i byen ville blive afskåret fra el i 3 timer ad gangen. Vi bor i zone 4, men har hidtil ikke mærket noget til afbrydelser – det lader til, at alle sparer så meget på strømmen, at rationering ikke har været nødvendig indtil videre. Det betyder dog, at mange butikker og virksomheder har lukket, eller har reducerer deres åbningstid. Elevatorer og rulletrapper bliver afspærret, og lyset i de mange automater i Tokyos gader er slukket. Togene kører med reduceret køreplan.

trappe slukketautomatlys slukketkøreplan udsat

Det betyder også, at gader og stationer er næsten mennesketomme i forhold til normalt. Til venstre er et foto fra Harajuku station tirsdag, hvor det normalt myldrer med unge mennesker. Folk bliver hjemme hvis deres arbejde er lukket, eller de rejser til familie i andre dele af landet. Shibuya station er normalt proppet, men er nu ret tom. Folk opfører sig generelt afslappet og roligt, og står pænt i kø som de plejer når de skal med de få tog, der kører. Til højre et foto fra perronen i Jiyugaoka torsdag aften.

Harajuku st ødetoyoko line Shibuya 2Jiyugaoka kødrand 2

Vi har ikke lidt af mangel på vand eller mad, og der er også restauranter som holder åbent. Dog kan man se resultatet af en vis tendens til hamstring i det lokale supermarked: hylder, der normalt bugner med varer, er nu tomme. Det er især ting, som har lang holdbarhed, som er væk: pasta, morgenmadsprodukter og cup noodles. Som kontrast: ingen hamstrer vaskepulver!

tom pastahyldetom morgenmtom ramenhyldevaskepulver

Leave a Reply