Verdens næsthøjeste bygning i Tokyo – 634 meter

TOKYO SKY TREE (Tokyos himmel træ) er nu officielt det næsthøjeste bygningsværk i verden, kun overgået af mega skyskraberen Burj Khalifa i Dubai på over 800 m. Vi tog en udflugt til SKY TREE og byggepladsen tidligere i april. Det er godt nok imponerende når man kommer tæt på, men ikke just smukt.

Skytree Linus vertikal

Skytraee vertikal kanal

Skytree vertikal nær

SKY TREE er stadig under opførelse, men har nu nået sin fulde højde på 634 meter. Den 1. marts overtog det andenpladsen fra den hiditidige nummer to i verden, det 600 meter høje ’Canton Tower’ i Guangzhou i Kina. SKY TREE er et tårn, der vil være basis for digital TV-transmission og mobiltelefoni. Der vil også være udsigtsplatforme og restauranter mm i hhv. 350 og 450 meters højde. Tårnet åbner først for offentligheden i foråret 2012, når byggeriet er helt færdigt.

04 21 TT fra Mori sol 9 oct 01

SKYTREE skal afløse de over 50 år gamle, 330 meter høje Tokyo Tower, som hidtil har stået for Tv-signalerne.

Tokyo Tower ligner – bortset fra farven – Eiffeltårnet, men er faktisk 30 meter højere. Alligevel er det simpelthen ikke højt nok i dag, hvor Tokyo har utallige skyskrabere.

Tokyo Tower er heller ikke ret smukt, men er med tiden blevet elsket og hører ligesom til. Det får lov at blive stående som vartegn og udsigtssted.

Jordskælvssikringen af SKY TREE er meget omfattende, og der skete heller ingen skader overhovedet under det store jordskælv den 11.marts.  Det rapporteres at der var omkring 60 arbejdere i gang oppe i tårnet de jordskælvet skete. Det tog 3 timer at få dem ned med dertil indrettede elevatorer. Efter et par dage var de i gang igen og byggeriet kunne fortsætte efter planen.

Tårnet består teknisk af to dele, som er løst koblede, men støtter hinanden. Kernen er et rør af armeret beton. Omkring er der et gitter af stål med op til 10 centimeter tykke massive rør. At de to dele er løst koblede gør at de kan bevæge sig uafhængigt, i stedet for at knække. Ideen er taget fra de ældgamle japanske pagoder, som er bygget af træ. Nogle af dem er langt over 1000 år gamle, men så vidt vides er ingen (!) af dem nogen siden væltet i et jordskælv. SKY TREE har også meget dybe fundamenter. De er designet så de forgrener sig i flere dimensioner langt under jorden, som et træs rødder.

Billedet nedenfor forestiller pagoden i Senso-ji templet i Asakusa i Tokyo. Ikke så højt. Men hvilket tårn er flottest?

DSCN3158

Leave a Reply